+387 (0)51 305 032 Slobodana Kokanovića bb, Banja Luka, udruzenje.zajedno@gmail.com
Put u neizvjesno

Put u neizvjesno

Autor udruženje "ZAJEDNO" 03/11/2021

Udruženje “Zajedno” na zahtjev JZU Doma Zdravlja Banja Luka, iseljeno je iz objekta u kojem je provelo 15 godina kontinuiranog rada, dana 30.10.2020.godine, radi namjere da se kapaciteti kovid ambulante prošire u prostoru Dnevnog centra. Smirivanjem epidemiološke situacije i zato što nadležne službe Grada nisu uspjele naći drugi odgovarajući prostor, korisnici su u prostor Dnevnog centra vraćeni od 01.06.2021.godine.

Od 15.06.2021.godine uz postojeću kovid ambulantu, otvorena je i ARI ambulanta na lokaciji Dolac gdje se nalazi i Dnevni centar “Zajedno” pa je zbog pogoršane epidemiološke situacije, rad sa korisnicima ponovo izmješten u otvorenu sredinu.

Korisnici usluga su sa sjetom propratili iseljenje jer su u ovom prostoru proživjeli mnoge lijepe
trenutke uz pjesmu, obilježavanje praznika, rođendana, ali i bili domaćini svima koji su željeli da
ih upoznaju i da budu njihovi gosti.

Rad sa korisnicima usluga Dnevnog centra online komunikacijom i njihovo povremeno
okupljanje u gradu, finansijski i dalje podržava JU “Centar za socijalni rad” Banja Luka, što je
osnova za održivost usluga i Udruženja.

Zabrinjava stav zajednice o neuvažavanju prioriteta zaštite marginalizovanih grupa u posebnim situacijama, naročito zato što je grad Banja Luka utemeljio politiku zaštite marginalizovanih grupa i kao takvu provodio u praksi.

U toku je lobiranje Udruženja za povratak u prostor, obraćanjem nadležnim Ministarstvima i institucijama da se ARI/kovid ambulanta iseli iz prostora Centra za zaštitu mentalnog zdravlja i tako stvore uslovi za rad ove službe i Dnevnog centra na lokaciji Dolac.